top of page

Σχετικά με το δελτίο ελεύθερας εισόδου

Με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 117624/2024-ΦΕΚ 1968/Β/29-3-2024 η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τους ιστορικούς τόπους, τα μνημεία και τα μουσεία τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο και διαχειρίζεται το ΥΠ.ΠΟ.Α. είναι δωρεάν για τους κατόχους δελτίου ελευθέρας εισόδου. 

 

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Α) Οι πτυχιούχοι Ιστορικών και Αρχαιολογικών Τμημάτων των Φιλοσοφικών Σχολών, καθώς και των Σχολών Αρχιτεκτονικής, των Σχολών Καλών Τεχνών, των Σχολών Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, συμπεριλαμβανομένων και των Τεχνικών Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, της ημεδαπής ή ισότιμων Σχολών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, καθώς και οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων των σχολών αυτών. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι απόφοιτοι της ΑΣΚΤ και των δύο τμημάτων τόσο  του Εικαστικού όσο και της Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης (ΘΙΣΤΕ).

 

Β) Οι πτυχιούχοι Μουσειακών Σπουδών και Σχολών και Τμημάτων Πολιτιστικής Διαχείρισης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής ή ισότιμων Σχολών των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, καθώς και οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων των σχολών αυτών (Τίτλος σπουδών (πτυχίο, μεταπτυχιακός τίτλος, διδακτορικό δίπλωμα κατά περίπτωση) των αντίστοιχων Σχολών/Τμημάτων).

 

Γ) Οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί της Α' βάθμιας, Β' βάθμιας και Γ' βάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής (εν ενεργεία και συνταξιούχοι). Στην περίπτωση των αναπληρωτών και των ωρομισθίων καθηγητών, η ανανέωση του Δελτίου Ελεύθερης Εισόδου είναι δυνατή εφόσον ασκούν το εκπαιδευτικό λειτούργημα (Βεβαίωση από το σχολείο ή εν γένει το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο εργάζονται ή Συνταξιοδοτική Πράξη αντίστοιχα).

 

Δ) Οι συμβασιούχοι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, του Μουσείου Ακρόπολης και του Μουσείου Κανελλοπούλου. Η ανανέωση του Δελτίου Ελεύθερης Εισόδου είναι δυνατή εφόσον συνεχίζεται η επαγγελματική σχέση με το ΥΠ.ΠΟ.Α., το Τ.Α.Π., το Μουσείο Ακρόπολης και το Μουσείο Κανελλοπούλου.

 

Για την αναλυτική λίστα των δικαιούχων πατήστε εδώ

 

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Τα Δελτία Ελευθέρας εισόδου εκδίδονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και τα ΚΕΠ των Δήμων κατά την προβλεπόμενη διαδικασία από το άρθρο 31 του ν. 3013/2002, όπως αυτό ισχύει.

 

Η έκδοση της Κάρτας Ελευθέρας Εισόδου είναι δωρεάν. 

Η ισχύς του Δελτίου είναι τρία (3) χρόνια, με δικαίωμα ανανέωσης. 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, απευθυνθείτε στις Υπηρεσίες του τόπου κατοικίας σας. Πριν την επίσκεψή σας σε οποιοδήποτε φορέα, καλέστε πρώτα για να βεβαιωθείτε σχετικά με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τη διεύθυνση και το ωράριο λειτουργίας του κάθε φορέα και για το εάν χρειάζεται ραντεβού. 

 

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Για την έκδοση απαιτούνται: 

1. Αίτηση (παρέχεται από τον αρμόδιο φορέα)

2. Δύο φωτογραφίες τύπου ταυτότητας

3. Φωτοαντίγραφο πτυχίου (όπου ζητείται) 

Για την ανανέωση του δελτίου χρειάζονται:

  • Το παλιό δελτίο

  • Αίτηση (παρέχεται από τον αρμόδιο φορέα)

  • Δύο φωτογραφίες τύπου ταυτότητας

  • Φωτοαντίγραφο πτυχίου (όπου ζητείται) 

Για την Αττική αναφέρουμε ενδεικτικά τις παρακάτω Υπηρεσίες:

 

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Διεύθυνση: Μακρυγιάννη 2-4, Αθήνα

Τηλέφωνο: +30 210 92 38 747​

 

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

Διεύθυνση: Αλκιβιάδου 233, Πειραιάς

Τηλέφωνο: 210-4590700

 

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Διεύθυνση: Λ. Συγγρού 98-100, Τ.Κ. 117 41, Αθήνα

Τηλέφωνο: +30 210 3213122,

 

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Διεύθυνση: ​Πανός 16, 105 55,  Αθήνα

Τηλέφωνο +30 210 32 13 571, +30 210 32 17 232

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

​​

Προηγούμενες ανακοινώσεις του ΣΕΣΤ:

Η εγγραφή σας έγινε με επιτυχία! 

bottom of page